Hej,
Vi har varit på Byggnadsvårdens Konvent i Mariestad. Detta arrangemang samlar människor från branchen för att lyssna på intressanta seminarier om tålamodskrävande restaurering av kyrkomålningar med pincett, kanyler, tops mm under lång tid med enastående resultat, kemikalier i byggmaterial som redan finns i hemmet (många fler än man tror), stadsplanering mm. Men det bästa är att få träffa kollegor som hantverkare, byggnadsantikvarier, arkitekter och många andra. Konventet samlade ihop hela 500 personer! Vi uppmärksammades också om kommande års stora happening över hela landet; Svenska Byggnadsvårdsföreningens 50-årsdag med många arrangemang i hela Sverige.
Nätverksinformation
Nätverkets medlemmar jobbar vidare med deras många spännande projekt och kurser. Många har varit ledare för kurser i bland annat stolpverk på Västernorrlands Museum, kallmurningskurser på flera platser. Flera kurser kommer att arrangeras.
Antalet medlemsföretag är 45 stycken och hantverskunskaperna är mycket omfattande, så de oftast är uppbokade 1 år framåt och detta gör att ni som kunder måste höra av er mycket god tid.
En annan viktig tid är ni som söker byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen också måste vara ute i gid tid. Ansökan skall vara inne sista oktober.
Kvällsföreläsning om varsam restaurering för allmänheten.
Vi håller på och jobbar med ett intressant seminarium och workshop på olika platser i Sverige, där vi tar in en av de skickligaste hantverkare inom restaurering av innemiljöer: Vincent Reed från England. Det blir föreläsning om olika projekt som Vincent har arbetat med t.ex. Kensington Palace. Vi tänker oss i första hand Östersund, Sundsvall, Luleå, Stockholm, Göteborgstrakten med bl a Gunnebos Slott. Det blir också en ”hand-on” workshop dagen efter för hantverkare.
Linoljefärg
Den följande texten är skriven av mig själv och den är inte på något sätt rätt och riktig utan texten är mera mina egna tankar och erfarenheter. Ni är väldigt välkomna att höra av er så kan jag arrangera ett webinarie om intresse finns, där naturligtvis tillverkarna bör finnas med.
Jag ser ett allt större problem med linoljefärg och en del, kanske allt, beror säkert på förändringar i klimatet. Längre perioder med varmt och fuktig luft väder, där svamp av olika slag trivs väldigt bra, verkar slå hål på den gamla rekommendationen att ”Måla innan midsommar”. På vår/sommar i år målande jag själv själv med en färg som innehåller linolja, pigment och zinkvitt och där var det påväxt efter 2 månader efter en längre tid med helt ok väder.
Underlaget är ett räcke i furu, hyvlat, som målades för 9-10 år sedan med 2 strykningar. Nu rengjordes underlaget och ströks en gång efter någon vecka. Räcket hade en fuktkvot på 12%.
Problemet finns även i England där jag pratade med en kollega och färgtillverkare tidigare i sommar.
Frågan måste lyftas för traditionsmålare och byggnadsvårdare som vill använda linoljefärg. Jag vet inte hur tankarna går och jag vore väldigt intresserad av att höra från tillverkarna hur de ser på saken och hur de handskas med detta nu och hur de ser på framtiden.
Hantverksfestival
Vi håller också på att arrangera hantverksfestival som är tänkt att gå av stapeln 2025 någonstans runt Östersund. Helgen runt slutet av maj eller början av Juni. Här finns utställare och hantverkare i allt från näverslöjd till kakelugnsmurare. Det kommer vara mycket hantverk att prova på. Håll utkik efter mera information!