Januari 2024

Hej,

Vintern har kopplat ett fantastiskt grepp här i Jämtland sedan november. Några tödagar kunde inte rå på snötäcket utan vintern fortgår, med någon meter snö här kring Östersund.

Själv har jag tillbringat november i Hastings, England med lite återhämtning samt samarbete med min vän Vincent Reed, som arbetar med många prestigefyllda projekt, såsom Royal Crown och just nu med Clandon Park från 1700-talets början som brann 2015 och där ägaren, National Trust, kommer bygga upp någon form av museiverksamhet och informationscenter för bygghantverk. Den tidiga historien om Clandon Park går tillbaka till tiden då Tempelriddarna! var delvis ägare i Clandon Park. Läs mera: https://www.nationaltrust.org.uk/visit/surrey/

clandon-park/the-fire-at-clandon-park

Nätverksinformation

Här kommer lite nyttig information inom traditionellt bygghantverk i mellandsverige.

Stickspån

Det är hög tid att beställa stickspån till sommarens projekt. En av våra medlemmar, Anders Nilsson i Bleka, tillverkar spån av furu eller gran av högsta kvalitet. Anders är i startgroparna för att producera spån och har väldigt bra kontakter för den finaste råvaran, efter många år i sågbranschen. Bild nedan, Marby kyrka.

En annan leverantör av spån är Florian på Stormons bygghantverk vilket gör att ni kan välja av 2 leverantörer.

Kurs i stolpverk

En hel vecka, 27/5-2/6 kommer ett 15-tal kursdeltagare med varierande bakgrund lär sig en väldigt gammal byggteknik som är på stark framgång. Under en vecka lär man sig grunderna och med dessa färdigheter kan man bygga i princip vilken byggnad som helst. Byggsättet, Timber Frame, kräver få verktyg och kan byggas med endast handverktyg, samt du kan tillverka alla byggnadsdelar själv och kanske ta hjälp av vänner att resa stommen. Som man gjorde förr. Byggsättet har ni kanske sett förut då Amishfolket i USA arbetar på detta sätt i filmen ”Vittne till mord” med Harrison Ford. Det finns någon plats kvar på kursen. Läs mera här: https://vnmuseum.se/events/stolpverkskurs-timber-frame-workshop/

Yttertak

Vi har en producent av faltak, ett traditionellt brädtak men det passar även mycket bra på ett nybygge. Vackert och hållbart. Traditionellt är det brädor 1″ tjocklek och varierade bredder som har 2 st rännor nära ytterkanterna. Rännorna finns där för att leda vattnet ned i en hängränna av t ex trä.

Hantverksdagar på Murberget i Härnösand

Dagar 1-2/6 finns en hel del av nätverkets medlemmar som visar sina färdigheter och produkter. Ta chansen att träffa din nästa hantverkare för ditt projekt, allt från byte av skadade stockar på ditt härbre, måleri av högsta klass, dekorationsmålning, målning av panel eller nya tapeter till ditt hem. Inom vårt nätverk ByggnadsvårdMitt, finns kompetenser inom de flesta skrån, och jag vill påstå att kompetensen är toppklass i Sverige. Hantverksdagarna  sker i samband med en stolpverkskurs, där museets nya såghus skall produceras och resas. Stommen reses på samma helg som hantverksmarknaden. Under hela veckan finns chansen att besöka kursen och se denna fantastiska byggteknik. Välkommen!