September!

Här, i en verkstad i Istanbul, blir man lite överraskad att finna en "svanhalslist"!

Hej,

September är här! För egen del är målningssäsongen slut då jag sällan målar efter mitten/slutet av juli. Nu är det städ och rensning på gården. Våra medlemmar har haft fullt med arbete och det ser fortsatt bra ut vad jag har hört.

Jobb i höst?

Om ni behöver hjälp med renovering/restaurering av fönster, tillverkning av nya fönster eller dörrar så kan det finnas en chans att Robin Morin har tid i höst. Passa på att ringa och boka.

Kurser!

Träakademien i Kramfors planerar för en kurs på 2 veckor på Träakademien i höst. Allt är inte helt klart än men Olof Appelgren är på plats och undervisar i tillverkning av profilhyvlar och handhyvling.

Kursen kommer vara kostnadsfri och CSN-berättigad men det finns bara ett begränsat antal platser, typ 5-6st så först till kvarn gäller samt att man behöver ha grundläggande behörighet, typ gymnasiebetyg. Boende, resor, mat etc får man stå för själv. Information om ansökan till kursen kommer att presenteras på vår hemsida och i våra sociala medier så snart allt är klart. www.yhk.se

Sv. Byggnadsvårdsföreningen

Vi slår ett slag för denna utmärkta förening där alla som gillar det vi pysslar med bör vara med: https://byggnadsvard.se/nyheter/

Materialguiden – Rapport från Riksantikvarieämbetet

Kunskap om materialen är grunden i all god byggnadsvård. Materialguiden är en faktabas för dem som arbetar med byggnadsvård eller konventionell fastighets-förvaltning. Genom att vårda en byggnad behöver man inte reparera lika ofta och reparerar man med omdöme slipper man riva och bygga nytt. Det gäller att värna om byggnadens kulturhistoriska värde, så att det inte förstörs vid en åtgärd. I Materialguiden finns praktiska tips om hur man vårdar befintliga byggnadsmaterial. Här får man även kunskap om materialens historia och egenskaper. https://raa.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1235014&dswid=-7075

AfterWork – Östersund

Förening bjuder in till AW sista fredagen i september. Fr. kl 16.00 finns någon där. träffas byggnadsvårdare på Norra Station och alla är välkomna. Du som vill ha tips på hur och vad du kan göra själv så är detta ett utmärkt tillfälle att komma o mingla. Flera av våra medlemsföretag är på plats!

AW vid kusten är också på gång, så håll lite koll här på hemsidan eller Facebook/Instagram.

Rätt kompetens

Vi vet att många av våra duktiga medlemmar är uppbokade långt innan byggsäsongen utomhus är igång men hör av er till dem nu så finns ändå chansen att de har tid för ert projekt. Tänk efter devisen ”Om du kan hitta en hantverkare som kan göra jobbet direkt så innehar de förmodligen inte rätt kompetens”.

Hantverksfestival!

I Bendigo, Australien, arrangeras det en hantverksfestival varje år i mars, Lost Trades Fair, där man som besökare kan ta del av olika hantverk som var väldigt vanliga förr men sakta men säkert minskat i antal. Vi lever i ett extremt konsumtionssamhälle där faktiskt de allra mesta handlar om att tjäna stora pengar snabbt och att konsumenter skall köpa nytt, gärna skräp (även byggnader) som går sönder snabbt, så att det blir ett nytt köp och renovering inom kort. Det som är billigt på sikt är bra för konsumenter och miljö men sämre för de pengastinna, en skara som ökar snabbt.

Planen är att kopiera festivalen i Australien, här i Skandinavien! Tänk att strosa runt bland skickliga hantverkare som brinner för hantverk såsom klockmakare, möbelsnickare, spinnare, repslagare, timmermän, dekorationsmålare m fl och möjligtvis inspireras till att faktiskt välja att utbilda sig till något av många hantverk. Lyssna på föreläsningar, smaka på lokala matvaror, prova själv att tillverka takspån mm. Har du idéer, vill du vara med – hör av dig till (info at hantverksfestival.se).

Stay tuned!

Ni som bor närmare kusten; håll ögonen öppna på vårt Intagram eller Facebook, det blir AW även där!”

Ha nu en riktigt fin höst!

Mats Almlöf, ordförande

 

Här ser ni en tydlig bild på vad "fet furu" handlar om! De mörka, "vinterringen" är ett tydligt tecken!