Hösten är här!

Det har varit lugnt här på hemsidan men nu är vi igång igen efter vårarbeten och semester.

Vårmarknaden på Jamtli blev återigen en succé får vår förening. I strålande solsken visade några av våra medlemmar upp sitt hantverk möbelrestaurering med Johan Lundmark (Futurum), dekorationsmålning med Victoria Klint (Klints Måleri & dekor), rödfärgskok och måleri  med Björn Andersson (BRA kulturmåleri), möbelsnickeri och finsnickeri (JK Finsnickeri). Wille Ryr stod och hyvlade och snickrade (Ultrå Byggnadsvård). Härjedalens Byggnadsvård visade och sålde allsköns produkter för byggnadsvård, Per-Arne visade olika naturligt och hälsosam isolering (Öns Båt & Bygg). Johanna & Eirik lade ett spåntak i gran som förekommer i mindre skala i våra län. På norsk sida är det desto mera vanligt och vad är lämpligare än de lägger detta tak då de varit verksamma i Rörås i två decennier! De har företaget ”Bygningskultur Rönngården i Jämtland”.

 

Många frågor om t ex tak och vi från Jamtli hyvlade ett brädtak i väldigt fin kärnfura och på bilden ser ni att kärnan är uppåt vilket är korrekt (kärnsidan är mycket tåligare samt att det kupar sig åt rätt håll-buktar upp).

 

Nästa år planerar nätverket att vara på Murberget i Härnösand (Västernorrlands Museum) någon gång i maj eller juni. Vi återkommer här med mera information.

Jag som är ordförande har dessutom hunnit byta jobb och jobbar numera åt Treeworks i Östersund där jag kommer bygga upp en verksamhet kring stolpverk (timber frame) samt virkesförädling av kvalitetsvirke. Slutmålet är att skapa ett nätverk av skickliga sågare i våra län, som kommer att tillhandahålla ett specialsortiment av kvalitetsvirke, av lokal skog.

”Treeworks” basverksamhet är skickliga arborister som arbetar i stora delar av Sverige, med trädfällning av komplicerad art samt nedfallna träd över väg och järnväg mm.

Hoppas ni kommer ihåg att beställa arbeten för nästa år, då kalendrarna för våra hantverkare snart är fulltecknade!

 

Med hopp om en fin höst!

//Mats Almlöf