Mars 2024

CH.EM. Löfvenskiöld "Landtmanna-Byggnader, 1854

Hej,

Nu är vintern här. Igen!! Tödagar och finväder har grundlurat oss i Jämtland med nysnö. Själv såg jag fram emot vår o sommar….Den kommer till slut, det vet vi.

Nätverksinformation

Här kommer lite nyttig information inom traditionellt bygghantverk i mellandsverige.

Jag har varit i kontakt med flera hantverkare och det finns några luckor för nya arbeten men de bokas upp snabbt nu när det finns vårtecken (utom hos mig då..) på vissa platser.

Kurs i stolpverk (timber frame)

Under en vecka i maj, 27/5-2/6, är det möjlighet att vara med i en kurs för att lära sig en ädel byggkonst som funnits länge. Denna vecka skall det byggas ett  såghus till Västernorrlands Museum, Murberget.

Med ett fåtal handverktyg är det möjligt att själv tillverka alla delar och lägga på hör inför kommande resning av stommen. Inga delar behöver anpassas efter byggnadsdelen som tillverkats före.

Det finns någon plats kvar efter avhopp. Häng med! Ritning enligt nedan gjord av Paul Zsaludek, som är huvudlärare för kursen.

Vi jobbar enbart med handverktyg och du behöver inga förkunskaper men om du snickrat en del går det snabbare att ta till sig byggsättet.Läs mera:

https://vnmuseum.se/events/stolpverkskurs-timber-frame-workshop/

 

 

 

Föreläsningar

Vincent Reed från England kommer till Sverige för att föreläsa om några fantastiska restaureringar, bl a Kensington Palace och han är dessutom rådgivare och specialist för Historic England . Vincent är en av de skickligaste inom området och är dessutom en mycket  duktig föreläsare. Vi hoppas på möjligheten att besöka något projekt där han kan visa och berätta om hans tillvägagångssätt. Spännande.

Vi kommer att köra på flera platser, i första hand Östersund, Sundsvall och Härnösand. Datum och tider kommer inom kort på denna sida.

Hantverksdag på Murberget i Härnösand

Dagar 1/6 får det möjligt att träffa flera av nätverkets hantverkare live. Räkna med att du träffar målare, fönsterhantverkare, timmermän, möbelsnickare, murare, arkitekter, konservatorer m fl. Varmt välkommen!

Webinar om byggmögel

Nu i vår är det ett nytt webinar om byggmögel, ved det är, varför uppkommer det i våra hus och hur man förebygger och blir av med svampen. Föreläsare är Mikael Martinsson och Karin Gillen, båda mycket erfarna och intressanta att lyssna på.

Tid och datum meddelas här inom kort. 

 

Ritning såghus Murberget