Julresa 2021

Äntligen, nu har vi fått träffas och faktiskt varit på årets resa och det blev en härlig upplevelse i Trondheim, en liten personlig favorit! Vi började med ett besök på Nidaros Byggnadshytta, vilket är Nidarosdomes egna hantverkscentrum, som besår av 40-talet hantverkare inom sten, glas, trä, gips och smide. From 2019 så är hyttan del på UNESCO´s världsarvslista för det immateriella kulturarvet. Grattis! Efter en fin omvisning av de olika hantverkens verkstäder fich vi vara med på invigningen av katedralens nya ljusinstallation. Wow säger vi!!

Därefter lite olika museibesök och julmiddag på Baklandets Skydsstation. Mm. Charmigt ställe med tavlor och skåp på sniskan!

Kvällen fortsatte med ett besök hos en flitig entreprenör i Trondheim, Traditionsbygg i Trondheim AS, som har arbetat med kulturhistorisk bebyggelse i snart 2 decennier. Ägaren Torgeir Moslet och Jorunn, som driver Målarsvenneriet sedan 2006. De har en fantastisk gård, Saxenborg, strax innan Trondheim med gamla anor och de har verkstäder, välsorterad byggnadsvårdsbutik samt PUB på gården! En av våra medlemmar, Eirik Ulvan från Bygningvern i Röros, har arbetat länge tillsammans med Torgeir och tog också med oss på ett imponerande jobb på det äldsta magasinet utmed Nidelva, Huitfeldtbrygga, med anor sedan 1600-talet (denrodaterat). Byggnaden är enorm då det faktiskt är 3 byggnader som slagits ihop. Projektet med att lyfta huset till en ursprunglig position är tidskrävande då man måste stanna upp och se hur byggnaden ”reagerar” på alla lyft i dess olika många lyftställen. Detta 25 milj projekt!! är imponerande på alla sätt och otroligt att få se på nära håll. Tack Eirik för att vi fick se detta!

Efter en intressant byvandring i isande kyla (säkert -60 grader!!) var det återresa med tåget till öst-tröndelag, Östersund.

Med på resan denna gång var Västernorrlands Museum, Härnösands stift, Timmerman Jämtland, Bygningskultur i Röros, Jamtli, Fylkeskommunen, Stiklestad, Fjällmuseet och Jamtli.